Luni, 3 aprilie, a început preînscrierea online pentru admiterea 2023 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Tinerii interesați să fie admiși la programele de studii de licență sau masterat organizate de UAIC au posibilitatea completării online a fișei de preînscriere și a dosarului de concurs pe platforma eadmitere.uaic.ro (https://eadmitere.uaic.ro/ ). În această etapă, candidații pot formula opțiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admiși și pot încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obținute etc. Preînscrierea oferă candidaților oportunitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere și elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor.

La admiterea 2023, candidații au la dispoziție 89 de specializări pentru studii de licență și 129 de specializări pentru studii de master. La 8 dintre cele 15 facultăți ale UAIC, admiterea pentru studii de licență se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. Patru facultăți (Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică și Teologie Ortodoxă) au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere, iar unele facultăți (Geografie și Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul și nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. În funcție de facultatea aleasă, candidații vor susține și probe eliminatorii de aptitudini (Psihologie și Științe ale Educației, Teologie Ortodoxă) sau probe sportive (Educație Fizică și Sport).

Admiterea la studii de master se va face, în cazul majorității facultăților, pe baza unei medii în care examenul de licență va conta în proporție de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului și/sau a scrisorii de intenție sau interviul va avea o pondere de 40%. În cazul Facultății de Drept, media examenului de licență va avea o pondere de 50%, media anilor de studii 25% și tot 25% nota obținută în urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intenție şi CV. Facultatea de Informatică este singura la care examenul de licență nu este luat în calculul mediei de admitere, aceasta fiind formată din nota la interviul de specialitate (pondere de 50% sau 60%, în funcție de programul ales) și media ECTS a anilor de studii de la programul de licență absolvit (pondere de 50% sau 40%, în funcție de programul ales).

Candidații care doresc să studieze într-o limbă străină au la dispoziție 30 de specializări în limbi străine, 6 la studii de licență și 24 la studii de master. Cetățenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălți și Chișinău, unde sunt disponibile șase programe la studii de licență și patru programe la studii de master. De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în anul 2023, concurs de admitere și la filialele din Focșani și Botoșani.

Laureații olimpiadelor școlare și ai concursurilor naționale și internaționale au dreptul să fie admiși, pe locuri finanțate de la buget, fără susținerea concursului de admitere. Detalii sunt disponibile aici: https://admitere.uaic.ro/admitere-licenta/lista-olimpiadelor-scolare/

Înscrierea la toate cele 15 facultăți ale UAIC se va putea face atât online cât și la sediul Universității, în perioada 10-15 iulie 2023. Oferta completă de studii pentru anul universitar 2023-2024, precum și condițiile de admitere sunt publicate pe site-ul https://admitere.uaic.ro/