Unora le place la facultate din prima zi, alții se luptă pentru a se obișnui asemenea unui urs polar în fața încălzirii globale. Motivul pentru care părerile sunt atât de împărțite este diferenţa fundamentală dintre a merge la liceu şi a merge la facultate.

Nu există nici o îndoială că brusc apare confruntarea cu sarcina destul de grea de a-ți conduce singur viaţa. Dar având un pic de iniţiativă în a lua controlul asupra studiilor, cu siguranță poți trece cu brio perioada de acomodare.

Poate că cea mai importantă deosebire cu privire la viaţa universitară este libertatea atunci când vine vorba de studiile tale. Nu este nimeni la spatele tău să îți spună „citește asta” sau „fă tema asta”. Sună bine, nu? Dar dacă nu o faci, atunci este decizia ta și se va vedea în rezultatele tale. Dacă pici un examen, trebuie să-l repeți şi să plăteaști pentru el …. din nou! Aşa că este bine pentru tine dacă faci puțin efort când vine vorba de studii – şi viaţa ta de student va fi mult mai puţin dezamăgitoare şi costisitoare.

Deseori, bobocii se luptă cu structura învăţământului universitar. Ei găsesc prelegerile profesorilor ca fiind impersonale. E drept, fiind la facultate vei pierde relaţiile de unu-la-unu pe care le aveai cu profesorii din liceu. Într-o instituţie de mărimea unei universități, poate fi greu pentru un profesor să observe dacă un student se chinuie să înţeleagă ce i se predă, dar în cazul în care te afli într-o astfel de situație, află că profesori (cei mai mulţi dintre ei) abia aşteaptă să fie întrebaţi. Vei găsi ajutor. Doar că trebuie să îl şi ceri.

Al doilea lucru de reţinut este că eşti departe de a fi singur. A-ți face noi prieteni poate părea cam greu într-un oraș pe care nu îl cunoști. Partea bună este că acesta este de departe elementul cel mai plin de satisfacţii ale vieţii de student. Ar putea părea că toată lumea are deja prieteni. Povestea asta nu este adevărată. Oricine se poate împrieteni. Cu oricine Cu aproape oricine. Spre exemplu, poți lua numerele de telefon ale noilor colegi şi vă puteţi organiza pentru a face ceva împreună în weekend. Nu există însă nici un motiv să renunți la prietenii tăi de liceu. Continua să ții legătura și cu ei. Ştii şi cum o vei face, nu? Până şi părinţii noştri folosesc Facebook. Prietenii sunt cireașa de pe tort a existenţei universitare.

Pe frontul financiar lucrurile sunt puţin mai flexibile. Uneori poate părea că, după toate celelalte modificări din viaţa ta, a avea și un loc de muncă, ar putea fi prea mult. Dacă ai luxul de a alege, vei vedea că nu există nici un alt punct în viaţa ta în care să ai libertate atât de multă cu atît de puţină responsabilitate financiară.

Oricare ar fi sentimentele tale legate de viața universitară, este important să îți aduci aminte că tranziţia, sau mai bine zis acomodarea de la liceu la facultate este un efort de învăţare pentru toată lumea.

Începând viața de student preiei o anumită responsabilitate pentru viața ta, iar aceasta este cheia pentru a te încadra perfect în peisaj.

Viața universitară este ceea ce vei face tu din ea. Nu ai decât de luat câteva mici decizii. Mici şi esenţiale.

[message type=”info”]Anca Popa Iscu, autoarea acestui articol, este studentă în anul al doilea la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC şi stagiară a Departamentului MEDIA.[/message]