Lista olimpiadelor şcolare și a concursurilor de nivel naţional şi internaţional ai căror laureaţi, absolvenţi cu Diplomă de bacalaureat, au dreptul să fie admişi, pe locuri finanţate de la buget, fără susţinerea concursului de admitere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pentru anul universitar 2025/2026

Facultatea Categorii de olimpici
BIOLOGIE Premiile I, II şi III și mențiuni la olimpiadele școlare naţionale şi internaţionale din domeniile Biologie, Chimie, Fizică, Geografie.
CHIMIE Premiile I, II și III la Olimpiadele Internaţionale şi Naţionale de Chimie / Fizică / Biologie / Chimie Aplicată / Științele pământului / Științe pentru juniori;

Premiul I la Olimpiadele Naționale de Chimie / Fizică / Biologie / Științele pământului;

Distincții la concursurile școlare naționale și regionale ce au ca tematică disciplina Chimie, aprobate anual prin Ordinul Ministerului Educației și Cercetării.

DREPT Premiile I, II şi III la Olimpiade Internaţionale şi Naţionale în domeniul Știinţelor sociale şi umaniste (din aria curriculară Limbă şi comunicare şi aria curriculară Om şi societate), obţinute pe parcursul studiilor liceale.
ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR Premiile I, II, III,  în perioada studiilor liceale, la olimpiadele naționale şi internaţionale la disciplinele: Matematică, Economie, Română, Informatică şi discipline economice de specialitate.
EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT Specializările: Educaţie Fizică şi Sportivă + Sport şi Performanţă Motrică

Pentru locurile finanţate de la bugetul de stat:

Participanţi la Jocurile Olimpice; Locurile I, II şi III la Campionatele Mondiale şi Europene în ultimii patru ani la sporturile olimpice.

Locul I la Campionatele Naţionale în ultimii 4 ani de liceu (2022,2023,2024,2025) la sporturile olimpice;

Locul I la Olimpiada Națională la disciplina Pregătire sportivă teoretică.

Pentru locurile cu taxă:

Locurile II la Campionatele Naţionale în ultimii 4 ani de liceu (2022,2023,2024,2025) la sporturile olimpice;

Locurile IV, V, VI la Campionatele Mondiale şi Europene (seniori, tineret, juniori) în ultimii doi ani la sporturile olimpice.

Locurile II, și III la Olimpiada Națională la disciplina Pregătire sportivă teoretică.

Specializarea: Kinetoterapie şi Motricitate Specială

Pentru locurile finanţate de la bugetul de stat:

Locurile I, II şi III la Olimpiada Naţională de Biologie

FILOSOFIE ŞI ŞTIINŢE SOCIAL-POLITICE Pentru specializările din domeniul fundamental Științe sociale (Sociologie, Resurse umane, Asistență socială, Științe Politice, Relații internaționale și studii europene, Comunicare și relații publice):
• Premiile I, II și III la Olimpiade Naționale și Internaționale ciclul liceal: Științe Socio-Umane (Logică, Argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie, Economie), Inovare și creație digitală, Matematică, Informatică;
• Premiile I, II și III la Concursuri Naționale și Internaționale pentru elevi ciclul liceal recunoscute de către Ministerul Educației și Cercetării, cu finanțare sau fară finanțare din partea Ministerului, în domeniul științelor sociale. Pentru specializările din domeniul fundamental: Științe umaniste (Filosofie)
• Premiile I, II și III la Olimpiade Naționale și Internaționale ciclul liceal: Științe Socio-Umane (Logică, Argumentare și comunicare, Filosofie);
• Premiile I, II și III la Concursuri Naționale și Internaționale pentru elevi ciclul liceal recunoscute de către Ministerul Educației și Cercetării, cu finanțare sau fară finanțare din partea Ministerului, în domeniul științelor umaniste.
FIZICĂ Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, premii și mențiuni, la olimpiadele școlare internaționale de: Fizică, Matematică, Informatică, Informatică pe echipe, Astronomie și Astrofizică, Biologie, Chimie,  Geografie, Balcaniada de fizică, Olimpiada de Fizică a țărilor din Asia, Olimpiada Europeană de Fizică, Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, Olimpiada Internațională de Științele Pământului, „EUCYS” – Concursul pentru tineri oameni de știință U.E.;

Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, premii și mențiuni la olimpiade naționale de: Fizică, Astronomie şi Astrofizică, Biologie, Chimie, Geografie, Matematică, Informatică, Inovare și creație digitală-Infoeducație, Informatică aplicată-ACADNET, Tehnologia informației, Securitate cibernetică, Creativitate științifică, Științe pentru Juniori, Interdisciplinară Științele Pământului;

Candidații la studiile universitare de licență care au obținut în perioada studiilor liceale, premii și mențiuni la: Concursul Naţional de Matematică şi Fizică „Vrăncianu-Procopiu”, Concursul de Fizică „PHI” al Centrelor de Excelenţă; Concursul Naţional de Fizică „Evrika!”, Concursul de fizică „ Ștefan Procopiu”,  Concursul Naţional de Chimie „Costin.D. Neniţescu”; Concursul de chimie „Petru Poni”; Concursul Academician Cristofor Simionescu”;

Candidații la studii universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, premii și mențiuni în cadrul Concursului Robotică Școlară First Tech Challenge;

Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, premii și mențiuni la faza județeană a olimpiadelor de: Fizică, Astronomie şi Astrofizică, Biologie, Chimie, Matematică, Informatică, Inovare și creație digitală, Informatică aplicată, Tehnologia informației, Securitate cibernetică, Creativitate științifică, Științe pentru Juniori, Interdisciplinară Ştiinţele Pământului.

GEOGRAFIE ŞI GEOLOGIE Domeniul Geografie: Premii şi menţiuni la fazele internaţionale, naţionale şi judeţeane ale Olimpiadei de Geografie, Limba franceză, Limba engleza; Premii și mențiuni la Olimpiada Internațională „Ştiinţele Pământului”; Olimpiada  Națională Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului” și  Concursul Național pentru elevi cu deficiențe de vedere/auz.

Domeniul Știința mediului: Premii şi menţiuni la fazele internaţionale, naţionale şi judeţeane ale Olimpiadei de Geografie, Limba franceză, Limba engleza; Premii și mențiuni la Olimpiada Internațională „Ştiinţele Pământului”; Olimpiada  Națională Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului” și  Concursul Național pentru elevi cu deficiențe de vedere/auz.

Domeniile Geologie și Inginerie geologică: Premii şi menţiuni la fazele internaţionale, naţionale şi judeţene ale Olimpiadei de Geografie, Limba franceză, Limba engleză; Premii și mențiuni la Olimpiada Internațională „Ştiinţele Pământului”; Olimpiada Națională Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului” și  Concursul Național pentru elevi cu deficiențe de vedere/auz.

INFORMATICĂ Candidaţii care au obţinut performanţe recunoscute în concursuri internaţionale și naționale, în clasele IX-XII:
• Medalie sau premiu la Olimpiada Internațională la disciplinele Informatică, Matematică, Fizică, Chimie;
• Medalie sau premiu la concursurile școlare internaționale de Informatică (doar la probele de algoritmică) sau Matematică recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării, altele decât Olimpiadele Internaționale;
• Medalie sau premiu la Olimpiada Națională la disciplinele Informatică, Matematică, Fizică, Chimie;
• Medalie sau premiu la concursurile naţionale de Informatică (doar la probele de algoritmică) sau Matematică, recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării, altele decât Olimpiadele Naționale;Observaţii:
• Participanții la Olimpiada Națională (faza finală): absolvenții de liceu care au participat la Olimpiada Națională de Informatică, Matematică, Fizică, Chimie în clasa a XI-a sau a XII-a, pot cere înlocuirea mediei generale de bacalaureat cu nota 10.

• Absolvenţii de liceu care au obținut medalii sau premii la concursurile internaționale sau naționale de robotică, recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării, în clasele IX-XII, pot cere înlocuirea cu nota 10 a notei de la Informatică sau Matematică obținută la bacalaureat.

ISTORIE Premiile I, II sau III la Olimpiada Naţională de Istorie.
LITERE Premiile I, II și III la olimpiadele naționale și internaționale de română şi limbi străine (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, latină, greacă), obținute pe parcursul ciclului liceal – toate specializările.

Menţiune la olimpiadele naționale și internaționale de franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, latină, greacă, obținute pe parcursul ciclului liceal, pentru candidaţii pe locurile de la următoarele specializări: Franceză A, Germană A, Spaniolă A, Rusă A, Italiană A, Filologie clasică, Latină B, Traducere şi interpretare (engleză, franceză, germană) şi Studii americane.

Premiul  I la concursul Vestigia Litterarum, obținut pe parcursul ciclului liceal, pentru candidaţii pe locurile de la specializările Filologie clasică şi Latină B.

MATEMATICĂ Premiul I, II sau III la Olimpiada de Matematică, Olimpiada de Informatică sau Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, pentru clasele IX-XII, începând cu faza judeţeană.
PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI Premiile I, II și III la olimpiadele şcolare de Matematică și Științe, discipline socio-umane naţionale şi internaţionale.
TEOLOGIE ORTODOXĂ Premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare naţionale şi internaționale recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării şi la alte concursuri internaționale şi naţionale organizate sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române.

Candidaţii care au fost membrii unui grup premiat la competiții  naţionale sau internaționale nu se încadrează în această categorie.

TEOLOGIE ROMANO-CATOLICĂ Laureații olimpiadelor școlare care au obținut pe parcursul ciclului liceal premiile I,II,III la Olimpiada Națională de Religie.