Absolvenţii de liceu din Republica Moldova pot urma, începând cu acest an, o facultate românească chiar la ei acasă. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, îşi deschide o extensie universitară la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, unde studenţii din Republica Moldova vor putea urma studii de fizică şi economie după aceleaşi planuri de învăţământ şi cu aceiaşi profesori ca studenţii din Iaşi.

Înscrierile la extensia din Bălţi a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au început deja din această săptămână şi se desfăşoară până sâmbătă, 31 iulie, în următoarele locaţii:

Consulatul român din Chişinău: înscrierile se închid joi, 29 iullie, la ora 18.00 Consulatul român din Bălţi: înscrierele se desfăşoară în perioada 30-31 iulie, în intervalul 9.00 – 18.00.

Deocamdată, se primesc dosare de admitere doar pentru specializarea de Fizică tehnologică, un program de studii care durează patru ani. În total, la admiterea pentru Fizică tehnologică sunt disponibile 80 de locuri cu bursă şi subvenţionate complet de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Cei admişi la studii vor urma toate cursurile, seminarele şi laboratoarele în Bălţi, la sediul Universităţii „Alecu Russo”, materiile fiind predate atât de profesori din Iaşi, cât şi din Bălţi. Astfel, absolvenţii vor putea obţine diplomă de licenţă emisă de una dintre cele mai prestigioase universităţi româneşti, fără ca studiile să implice cheltuielile costisitoare ale studiilor în România.

Extensia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi la Bălţi s-a realizat în urma unui protocol de colaborare între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România și Ministerul Educației din Republica Moldova pentru anul de învățământ 2010 – 2011. Astfel, diplomele obţinute vor fi recunoscute atât în Republica Moldova, cât şi în România şi Uniunea Europeană.

Decanul Facultăţii de Fizică, prof.univ.dr. Dumitru Luca, a declarat că „Este un mare avantaj faptul că tinerii din Republica Moldova pot obţine o diplomă din Uniunea Europeană şi sperăm că acesta este un argument puternic pentru absolvenţii de liceu să facă acest pas şi să studieze la extensia Universităţii „Cuza” din Bălţi. În opinia noastră, de pe urma acestui parteneriat va avea de câştigat şi Universitatea „Alecu Russo”, deoarece facultatea noastră va transfera la sediul acesteia echipamente performante de laborator, pe care le vor putea folosi toţi studenţii moldoveni.”

Specializarea de Fizică tehnologică oferă oportunităţi de angajare în domeniul ingineriei, telecomunicaţiilor, electrotehnicii, tehnologiei materialelor, comunicaţiilor de date şi reţelelor de calculatoare, meteorologiei, ecologiei şi protecţiei mediului. Toate detaliile despre cursurile urmate, profesorii facultăţii şi posibilităţile de angajare după absolvire sunt disponibile pe site-ul de admitere al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, https://admitere.uaic.ro.

Facultatea de Fizică este una dintre cele două facultăţi ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi care îşi vor deschide în curând o filială în Bălţi. Urmează Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cu studii de trei ani în domeniul Economiei Comerţului, Turmisului şi Serviciilor, care va scoate la admitere, cel mai probabil din toamnă, 110 locuri cu bursă şi fără taxă de studii. „Cu siguranţă, pentru absolvenţii de liceu din Republica Moldova, este un avantaj faptul că vor urma aceste studii în Bălţi, astfel încât nu vor avea nici o problemă cu obţinerea vizei sau realizarea celorlalte formalităţi necesare studiilor în România”, a declarat prof.univ.dr. Dinu Airinei, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Pe baza diplomelor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, absolvenţii de învăţământ superior din Republica Moldova vor putea urma mai departe un program de master în România sau în alte ţări ale Uniunii Europene.

Informaţii utileMetologia de admitere pentru candidaţii din Republica Moldova
Admiterea la specializarea Fizică tehnologică