Studii în străinătate

In anul universitar anterior, peste  650 de studenţi au plecat să studieze sau să urmeze un stagiu de practică într-o ţară europeană. Dacă ai auzit vreodată de Bursele Erasmus+, află că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are cel mai mare număr de studenţi-bursieri din ţară. Acest lucru se datorează şi celor 586 de acorduri bilaterale Erasmus pe care le avem încheiate cu cele 403 universităţi din 28 ţări, pentru ca studenţii noştri să fie trataţi la fel cu cei ai universităţii-gazdă şi să le putem recunoaşte studiile derulate în străinătate.

Vezi aici la ce universităţi din străinătate ai putea primi bursă după ce devii studentul nostru.

Pe lângă bursele oferite prin Fonduri Eramsus, ca student la UAIC vei avea alte nenumărate şanse de a obţine o bursă în străinătate: un nou anunţ de burse este postat aproximativ în fiecare săptămână pe site-ul nostru,  oferim burse pe baza unor parteneriate academice cu alte universităţi şi, nu în ultimul rând, suntem membrii celor mai importante două asociaţii universitare europene – Grupul Coimbra şi Reţeaua Utrecht.

Testimoniale

„Am ales să plec cu bursa Erasmus+ din dorința și curiozitatea de a face noi experiențe, de a cunoaște obiceiuri și tradiții diferite, oameni noi, o altă limbă și nu în ultimul rând din dorința de a acumula cât mai multe cunoștințe din modul de lucru al instituțiilor în care urma să fac practica.

Țara în care am ales să plec a fost Italia. Am stat o perioadă de trei luni și pot spune că am fost norocoasă deoarece am avut oportunitatea de a face practică în trei instituții diferite, implicit cu trei categorii diferite de beneficiari.

În prima lună am fost într-un loc care mi-a rămas în inimă în mod deosebit. Prima experiență specială a fost în localitatea Recanati. De ce am spus specială? Deoarece acolo am fost așteptată cu multă atenție și căldură de 65 de fete cu dizabilități cu o sensibilitate pe care nu am mai întâlnit-o până acum. În această perioadă cunoscând cele mai sincere și iubitoare persoane. Își desfășurau activitatea în cinci ateliere, unde făceau diferite obiecte care erau comercializate, reușind astfel să-și acopere o parte din cheltuielile lunare. În acestă lună am învățat un lucru foarte important, și anume acela de a nu uita să zâmbesc!

În cea de-a doua lună am fost în Roma într-un azil cu aproximativ 80 de bunicuțe cu vârste cuprinse între 80 și 103 ani. M-am integrat foarte bine în activitățile casei și în mod special în asuma misiunea specifică unei case de vârsnici: de a fi un bun ascultător. Aici am făcut experiența înțelepciunii vieții. Prezența lor m-a făcut să mă simt ca la bunica acasă.

Ultima perioadă a fost dedicată celor mici. Am fost în Calabria, mai exact în Cosenza- Dipignano, la o grădiniță cu 34 de copii. Prin activitățile desfășurate, muzică, dans, lucru manual și diferite jocuri, m-au reîntors la vârsta minunatei copilării pe care sper să o păstrez pentru întreg parcursul acestui an de munci și activități.

Prin intermediul bursei Erasmus+ am avut oportunitatea să văd multe locuri frumoase, să asimilez multe cunoștințe care mă vor ajuta în viitor, să aprofundez limba italiană și nu în ultimul rând să cunosc mulți oameni speciali.

Vă mulțumesc și vă felicit pentru că citind rândurile acestea ați împărtășit împreună cu mine puțin din bucuria verii ce a trecut!″

Benchea Angelica,

Studentă ERASMUS+ 2014-2015

Stagiu de practică: The Congregation of the daughters of St. Mary of divine Providence, Italia

 

„«Bonjour! Ҁa va?»

E iarnă. Trenul frânează roțile pe șina ferată grenobleză. Prin fereastra din Saint-Martin-d’Hѐres îmi pironesc privirea către fortul din Bastilia unde voi ajunge cu telefericul. Aceeași imensitate panoramică avea să mă revigoreze când analizam târziu în noapte decizii ale Curții de Casație. Uneori auzeam un cânt liniștit la trompetă, chitară ce se împletea cu rugăciunea cântată a colegilor de palier…Bănuiam că e din sala de muzică. Mister neelucidat. Nicicând n-am găsit-o deschisă.. Îl întrerupeam din interpretare pe  Enrique Iglesias…

La primul  curs aveam impresia că plouă când profesorul a început prelegerea, iar colegii tastau rapid pe laptop informațiile anunțate…Dansul tastelor a continuat 130 de zile… Mă adaptez. E mult spus că dansez pe gheață…Aici, Xiaowen (studentă la Litere) mi-a împărtășit temerea…De la mișcările picioarelor pe spațiul glisant, jonglam discuția de la viața studențească până în câmpul literaturii franceze. Parțiale, prezentări orale, cursuri, seminarii… Ora fixă a tramvaiului m-a disciplinat, analiza deciziilor jurisdicționale mi-a împlântat obiectivitatea.

Pe Ondine, o bună camaradă, am cunoscut-o în Casino când mă uitam după croissante.  Încântarea de a participa la concursul culinar internațional m-a energizat pe mine și pe colegele mele să bucătărim cât mai bine…Printre ultimele zile, ochii avizi de cunoaștere scrutau un concurs de pledoarii într-un amfiteatru arhiplin, cuvântarea avocațială memorabilă de la Palatul de Justiție din Grenoble…

Același tramvai B se strecoară printre clădirile aliniate, într-atât înțelegeau solemnitatea…″

Daniela BRATU

Studentă ERASMUS+ 2014-2015

Stagiu de studiu la Université Pierre Mendès, Franța