Cum vă puteţi ajuta copilul înainte de admitere

Copilul dumneavoastră a ajuns deja în pragul maturității și se află față în față cu una dintre primele provocări majore din viața de adult, care îi vor influența traseul ulterior: alegerea facultății.  Este un proces complex și delicat, care îi antrenează pe părinți deopotrivă, necesitând o abordate atentă și flexibilă.

Se presupune că, odată ce vă cunoașteți fiul sau fiica foarte bine, știți și ce este cel mai bine pentru el/ea.  O astfel de supoziție pusă în practică poate fi neproductivă și generatoare de frustrări pentru copilul dumneavoastră, care, cel mai probabil, își dorește să fie tratat ca o persoană responsabilă, capabilă să ia propriile decizii.  În aceste condiții, constrângerile și impunerile din exterior nu vor avea efectul scontat.  Mai mult decât oricând, în perioada premergătoare admiterii, copilul dumneavoastră are nevoie să fie orientat cu tact, pentru a face propria alegere. Una prin intermediul căreia pasiunile și cunoștințele sale pot fi fructificate într-o carieră de succes.

  • Acordați-vă timp pentru a vorbi cât mai des cu copilul dumneavoastră. Încercați să aflați care îi sunt aspirațiile, planurile de viitor, îndoielile și temerile.  Ascultarea activă (întrebări deschise, întrebări de dirijare, reformulare) creează un mediu deschis și prietenos, care facilitează comunicarea, încrederea reciprocă și exprimarea liberă.
  • Încurajați-vă copilul să privească lucrurile în perspectivă, astfel încât să opteze pentru facultatea care i se potrivește cel mai bine, atât din punct de vedere al ofertei educaționale, cât și al climatului general în care urmează să își continue studiile (locație, facilități de cazare, masă, modalități de petrecere a timpului liber, etc).
  • În afara preferințelor personale, privite prin prisma aptitudinilor și personalității viitorului candidat, criterii obiective, precum dinamica sau cererea înregistrată pe piața munci pot fi luate în calcul în optarea pentru o facultate sau alta. Sugestiile unui consilier educațional v-ar putea de asemenea ajuta să faceți alegerea optimă.
  • Odată hotărârea luată, încercați să oferiți cât mai mult sprijin moral fiului sau fiicei dumneavoastră; atât pentru el/ea, cât și pentru dumneavoastră, admiterea la facultate reprezintă o perioadă specială, de tranzit către o nouă etapă din viața familiei voastre.
  • Un rezultat nefavorabil la examenul de admitere aduce cu sine, inevitabil, dezamăgire și o atitudine negativă. Încercați să nu transmiteți aceste stări, care ar putea afecta considerabil stima de sine și încredere în forțele proprii ale copilului dumneavoastră. Un eșec reprezintă și un bun prilej de re-evaluare și mobilizare, în vederea atingerii obiectivului propus.