Cariere de succes

Patru absolvenți ai Facultății de Informatică  fac softuri pentru smartphone-uri

În primul birou al companiei olandeze de IT Centric deschis la Iaşi, patru informaticieni ieşeni vor transforma interfeţele pentru calculator în interfeţe pentru telefoane La sediul ieşean al Centric, specializat pe dezvoltarea software, vor fi realizate produse proprii, inclusiv aplicaţii pentru instituţii.

Povestea unui student ieșean care a ajuns să lucreze pentru IBM

Un student ieșean a reușit să obțină un post la una din cele mai prestigioase companii de tehnologii informatice din lume. Marius Butuc, masterand la Faculatea de Informatică din Iași de la Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza”, a cistigat un internship de un an la Firma IBM Toronto din Canada.

Avocat în Italia

Celina Lucia Pop  locuieşte în Milano, iar înainte de a emigra a fost avocat în Suceava. A urmat cursurile Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Drept şi a absolvit un curs post-universitar de Drept Internaţional Public şi Privat. ,, Nu am avut niciun fel de probleme derivate din faptul că sunt româncă. Pe plan personal, ceea ce am constatat cu satisfacţie este că eşti apreciată în primul rând ca persoană, şi apoi ca profesie. Pe plan profesional am norocul de a lucra alături de colegi tineri, care îşi dau tot interesul să mă integreze şi să mă înveţe lucrurile practice. M-au tratat de la început ca pe o colegă, lucrez cu ei la orice cauză şi exigenţa lor m-a făcut să învăţ totul, în paşi rapizi.”  este de părere  Lucia.

Profesor navetist în România, cercetător de renume în SUA

E cunoscut în lumea academică mondială. Vladimir Arnold, Simon Donaldson sau Michael Atiyah, medaliaţi Fields (echivalentul Nobel în matematică), îl ştiu ca pe un coleg de nădejde, un frate mai mic. Marile universităţi ale lumii îi folosesc cartea ca manual. A plecat de la statutul de profesor care făcea naveta cu trenul la Târgu Frumos. Acum e cercetător cu renume.

Liviu Nicolaescu (46 de ani) se numără printre puţinii români al căror volum ştiinţific este utilizat ca manual în marile universităţi ale lumii. Cartea sa, un best-seller în domeniul matematicii, este o importantă lucrare de geometrie. Se numeşte „Lectures on the Geometry of Manifolds”, a fost publicată de prestigioasa editură World Scientific în 1996 şi de atunci este cerută an de an de specialişti din toate colţurile lumii.
Profesorul Liviu Nicolaescu a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi în 1987

Prima româncă profesor la Stanford

Eleny Ionel este prima femeie din România care a primit gradul de profesor la Stanford University. După prestigiosul Liceu “Negruzzi”, a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan  Cuza” Iaşi. Colegă de facultate cu Daniel Tătaru, dar în generaţii diferite, la doar 31 de ani, Eleny Ionel a fost cel de-al doilea matematician român participant la Conferinţa Internaţională de Matematică de la Beijing (alături de Tătaru).

Profesor de limbă română, câştig 1.500 de euro lunar. În Finlanda

Alexandru Lazăr este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan  Cuza” din Iaşi. S-a stabilit în Finlanda şi predă primul curs de limba română din Helsinki. „Toată viaţa mi-am dorit să fiu profesor”, mărturiseşte ieşeanul. Aşa că planurile sale de viitor ţin tot de meseria asta, pe care a început s-o practice în România şi o continuă acum la celălalt capăt al lumii. Alexandru şi-a echivalat fără probleme studiile absolvite în România, în raport cu standardele finlandeze. De ce ar avea nevoie finlandezii de limba română?

Absolvenți de onoare ai școlii de matematică de la Iași

„Ziarul de Iasi” prezinta  cinci dintre cei mai importanți absolvenți ai Facultății de Matematică din Iași. Daniel Tătaru, Eleny Ionel, Sorin Istrail, Dan Simovici și Liviu Nicolaescu sunt în prezent cercetători și profesori de matematică și  informatică în universități reputate din Statele Unite ale Americii:

  • Eleny Ionel-profesor la Stanford
  • Daniel Tataru- profesor la Berkeley
  • Sorin Istrail – profesor la Brown University, Providence, Rhode Island
  • Liviu Nicolaescu- profesor la Notre Dame University
  • Dan Simovici- profesor la University of Massachusetts

Patru miniștri din Moldova au studiat la Universitatea „Cuza”

Guvernul Republicii Moldova are patru membri care au studiat la Universitatea „Alexandru Ioan  Cuza”:

  • Vladimir Filat –Premier – a absolvit Facultatea de Drept
  • Alexandru Tanase – Ministerul Justiției a absolvit Facultatea de Drept
  • Dorin Dragutanu – Guvernator al Ban cii Nationale a Moldovei – Facultatea de Economie si Administrarea Afa ce ri lor
  • Loretta Handrabura- ministrul adjunct in cadrul Ministerului Educatiei- a absolvit doctoratul in Filologie in anul 2000, in cadrul Facultatii de Litere.
  • Ion Negrei – vicepremier- a urmat studiile de doctorat in cadrul Facultatii de Istorie